Geen categorie

Aardgasvrij? Wat vinden inwoners van Uitgeest?

In november en december vulden 158 inwoners van Uitgeest een enquête in over van het aardgas af gaan, energiebesparing, een warmtenet en hoe zij betrokken willen worden.

Met uitzondering van één respondent, woont iedereen op aardgas. Ruim twee derde van de respondenten is ouder dan 55 jaar. Woningen zijn bij 89% van de deelnemers in eigen bezit. De meeste deelnemers wonen in een woning gebouwd tussen 1920-1949 of tussen 1975-1989. 

LED en isolatie

LED-verlichting en het isoleren van vloeren, muren en / of daken zijn populair:  respectievelijk 96 en 98 huishoudens heeft deze energiebesparende maatregelen genomen in huis. Ook elektrisch koken, dubbel glas en een CV ketel die niet ouder is dan vijf jaar komt bij meer dan de helft van de ondervraagden voor.

Waar moeten we starten met aardgasvrij worden?

Inwoners hebben opmerkingen geplaatst over het nut van aardgas, het ontbreken van een betaalbaar alternatief en de ambitie om in pilotwijken al voor 2030 van aardgas af te gaan. Er is nog veel onduidelijk over de kosten en de haalbaarheid. Het liefst wacht men tot de gemeente een betaalbaar aanbod doet. En als er gestart wordt, het liefst waar al plannen voor werkzaamheden zijn. Daarnaast willen mensen zelf bepalen voor welke energie zij kiezen en wanneer zij van het aardgas af gaan. Inwoners geven ook aan goed geïnformeerd te willen worden over de plannen.

Over al deze vragen en opmerkingen organiseert gemeente Uitgeest binnenkort een bewonersbijeenkomst. Wij houden u via de nieuwsbrief, sociale mediakanalen en de Uitgeester op de hoogte hiervan. 

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *