CV inregel actie

DUURZAAM UITGEEST ENERGIE COÖPERATIE

Energie van Uitgeest – Voor Uitgeest


Waterzijdig inregelen

 • Collectiviteitskorting
 • Hoger rendement CV-installatie
 • Meer comfort
 • Lager gasverbruik
 • Minder CO2 uitstoot

Figuur 1

Waterzijdig inregelen, wat is dat? 

Als een CV installatie na montage in gebruik wordt genomen en alle afsluiters staan maximaal open, dan verdeelt het water zich over de radiatoren ongelijkmatig. De stroming door de installatie wordt bepaalt door leidingweerstand. In de praktijk zal dit vaak inhouden dat radiatoren dicht bij de Cv-ketel veel heet water krijgen (meestal op zolder) en die ver weg naar verhouding weinig (meestal de woonkamer). Dit is niet comfortabel en slecht voor het rendement van de installatie, waarbij je gasverbruik hoger is dan nodig. Waterzijdig inregelen zorgt er dus voor dat de verdeling over de radiotoren optimaal is.

Figuur 1 maakt dit schematisch duidelijk. Links een niet/slecht ingeregelde CV installatie en rechts een correct ingestelde met een mooie gelijkmatige doorstroming over alle radiatoren.


Bekijk de voordelen van waterzijdig inregelen in de video.


Onder het inschrijfformulier vindt u meer informatie waarom inregelen nu al handig is voor uw CV installatie

DUEC heeft nu een actie waarbij de volgende lokale bedrijven je een collectiviteitskorting kunnen aanbieden op een offerte voor waterzijdig inregelen.

Kosteloos lidmaatschap

Door deel te nemen aan deze actie krijg je een gratis lidmaatschap van DUEC voor de rest van het kalenderjaar. In die periode ontvang je gratis onze maandelijkse nieuwsbrief. Na dat jaar kun je er ook voor kiezen om voor € 20 per jaar lid van DUEC te blijven. Daarmee krijg je niet alleen een stem in onze projecten maar kun je ook als eerste profiteren van nieuwe acties en  subsidies, en help je mee aan verduurzaming van Uitgeest. Wij zijn blij met jouw steun!

Witte – Uitgeest

Daan – Uitgeest
Zuurbier – Uitgeest
Liefting – Uitgeest
Rekon – Heemskerk

De kosten zijn afhankelijk van o.a.

 • de huidige staat van de installatie.
 • Aanwezigheid van ventielen die nodig zijn om de doorstroming per radiator te kunnen instellen. 
 • Aanwezigheid van een magneetfilter. Dit wordt tegenwoordig ook vaak geadviseerd. Dit is om magnetiet deeltjes (corrosie of te wel roestdeeltjes) uit de installatie te filteren. Soms kan dit nodig zijn om dichtslibben van de ventielen op termijn te voorkomen. 
 • Korting: Rekon en Peter Zuurbier geven 10% korting op hun offerteprijs. Bovendien wordt deze actie gesponsord door Herz Nederland B.V.

Aanvragen van een offerte(s) kan met het formulier hieronder . Bepaal zelf van welke bedrijven je een aanbieding wenst. 

Voeg  foto’s van al je radiatoren, convectoren, vloerverwarmers-verdelers en CV ketel toe, zodat de geselecteerde bedrijven een offerte kunnen opstellen. Tip fotografeer echt alle radiatoren zodat de monteur niet voor verassingen komt te staan en de uitgebrachte offerte ook klopt.

Offerte aanvraag waterzijdig inregelen


Verder optimaliseren van je CV installatie

zet hem op 60 of 50

Wat zijn de voordelen van waterzijdig inregelen voor je (toekomstige) installatie?

De moderne Cv-ketels moduleren (variëren de vlamgrootte en op die manier het vermogen) en blijven het Cv systeem voeden met warmte, net zolang totdat de thermostaat zegt dat de ingestelde temperatuur is bereikt. Maar de meeste moderne oplossingen werken met een veel lagere watertemperatuur dan de huidige Cv-ketels. Warmtepompen bijvoorbeeld die werken het efficiëntst bij 35o C terwijl de meeste Cv-ketels rond de 80o C zijn ingesteld. Bij lagere temperaturen geven je huidige radiatoren dus naar verhouding minder warmte af. En wordt de juiste ‘flow’ door de radiator van groter belang omdat je dan pas het hele oppervlak van de radiator gebruikt om te verwarmen. 

Er zijn veel horror verhalen terug te vinden over warmtepompen op internet en TV. Dat soort situaties kun je zelf eenvoudig voorkomen door nu al actie te ondernemen. Want wat een warmtepomp kan, dat kan een moderne Cv-ketel al heel lang; water maken op een lagere temperatuur. Je Cv-ketel zal dan efficiënter gaan werken (meer warmte halen uit dezelfde hoeveelheid gas).

De acties “zet hem op 60 of 50o” gaan uit van een aanpassing van de temperatuur zonder verdere aanpassing van de installatie. Je kunt echter je Cv temperatuur nog verder verlagen door waterzijdig inregelen. Dit heet: ‘Lage Temperatuur Verwarming’ (LTV). 

Waterzijdig inregelen verhoogt het comfort en kan energiegebruik met 5% tot soms wel 15% verlagen. Bron Consumentenbond.

Ga dus de uitdaging aan en kijk wat de laagste Cv temperatuur is waarmee je je huis nog aangenaam warm krijgt. Hierbij geldt: hoe lager hoe beter. Want:

 • Hoe lager je temperatuur hoe efficiënter je CV ketel werkt (en dus hoe meer gas en CO2 je bespaart) 
 • Je comfort neemt ook toe want je CV ketel brandt vaker en het is dus gelijkmatiger warm in huis. 
 • Bovendien haal je een stuk werk naar voren. Want waterzijdig inregelen is sinds 10 maart 2020 verplicht bij het plaatsen van een nieuwe CV-Ketel of grotere aanpassingen aan het warmte afgifte systeem. (zie website Vereniging Eigen Huis punt 4

Bijkomende aandachtspunten bij het verlagen van je CV temperatuur 

 • Moderne Cv-ketels hebben een veelvoud aan vermogen dat nodig is om een huis op temperatuur te houden. Het terugschroeven van het vermogen zorgt voor een efficiëntere werking (vermogen kunnen verlagen met meer dan 50% is meer regel dan uitzondering). 
 • De mate van isolatie van de woning speelt een grotere rol naarmate de Cv temperatuur lager wordt. 
 • Het enige nadeel van je huis verwarmen met een lage Cv watertemperatuur is dat het opwarmen van de woning (veel) langer duurt. Daar staat tegenover dat in een goed geïsoleerd huis minder gas wordt verbruikt. 
 • Als je met lage Cv watertemperatuur je huis verwarmt dan is het raadzaam te overwegen om GEEN of veel minder nachtverlaging toe te passen (want zelfs dan verbruik je minder gas dan met een hoge Cv water temperatuur) 

De warmte afgifte van bestaande radiatoren kan worden vergroot door het toepassen van radiatorventilatoren, zoals ‘heatfan’ en ‘speedcomfort’. Deze techniek wordt bij bestaande installaties met radiatoren vaak toegepast. De extra stroom voor de ventilatoren wordt ruimschoots goed gemaakt door het lagere gasverbruik. 
Een andere stap is het vervangen van bestaande radiatoren door modernere convectoren (al dan niet in combinatie met ventilatoren). 

De voordelen van experimenteren op een rij 

 • Je kunt de Cv watertemperatuur en het Cv-ketel vermogen in kleine stapjes verlagen en zo de ‘grens’ van je eigen woning opzoeken. Als je te ver bent gegaan (een tè lage temperatuur hebt ingesteld of je ketel vermogen teveel hebt verlaagd) dan kun je de laatste aanpassing eenvoudig weer terugdraaien. Dit in tegenstelling tot een warmtepomp waar verhogen van vermogen niet mogelijk is en het verhogen van de Cv temperatuur ten koste gaat van de efficiëntie (in vaktermen; een lagere COP oplevert). 
 • Als je je huis met Cv-ketel bij een lage temperatuur ook in de winter warm kan houden dan ben je klaar voor een warmtepomp en weet je ook veel beter hoe groot (of beter hoe klein) die moet zijn. Grote warmtepompen zijn (fors) duurder en niet altijd beter. Een warmtepomp slijt namelijk van starten en weer stoppen dus het is belangrijk dat een warmtepomp qua capaciteit niet te groot is zodat hij, indien een keer gestart, lang achter elkaar draait. Dat is, hoe gek het ook klinkt, beter dan vaker kort draaien. 


Wat ging aan deze actie vooraf?

*Selectie van lokale leveranciers waar we referenties van konden vinden binnen de eigen gelederen.

*Met hen is kennis gemaakt, de actie is doorgesproken en zij hebben de actie mede vorm gegeven.

*Leveringsvoorwaarden zijn opgevraagd en aan DUEC beschikbaar gesteld.

              
               Wat betreft de leveringsvoorwaarden:

               -deze zijn veelal afkomstig van brancheverenigingen

               -zijn marktconform

               -Geven de leverancier wel het recht vooraf al een gedeelte in rekening te brengen. Dit is
                bij grote opdrachten waarbij veel materiaal dient te worden besteld op zich niet vreemd.

               Tip: overweeg in dit soort gevallen om materiaal, dat  speciaal voor jou wordt besteld, direct
               te laten leveren bij betaling, zodat u juridisch ook meteen eigenaar bent.

Sponsoring

Deze actie wordt gesponsord door Herz Nederland B.V.

Een producent en leverancier van materialen voor de installatietechniek.

Zij stellen 4 van onze geselecteerde installatiebedrijven in staat om een collectiviteits-korting te geven op de normale offerteprijs. (Rekon uitgezonderd)


Meer informatie over waterzijdig inregelen vind je via de volgende links:

Waterzijdig inregelen – Wikipedia , Besparen door waterzijdig inregelen | Consumentenbond , Waterzijdig inregelen cv-ketel | Regionaal Energieloket | RegionaalEnergieloket , Waterzijdig inregelen- veelgestelde vragen (eigenhuis.nl)  en Waterzijdig inregelen verplicht bij ketelvervanging | 50five

Voor de doe-het-zelver: een CV-Tunings casus van een onze eigen energiecoaches https://www.duec.nl/wp-content/uploads/2021/06/CV-Tuning.pdf

Mocht je naar aanleiding van deze pagina nog vragen hebben over deze actie of overweeg je andere maatregelen? Of wil je eerst brainstormen met een energiecoach van DUEC? Dan kan dat natuurlijk. Stuur gewoon een mailtje naar info@duec.nl