Dorp en de Koog

DUURZAAM UITGEEST ENERGIE COÖPERATIE

Energie van Uitgeest – Voor Uitgeest

AARDGASVRIJ OUDE DORP/DE KOOG

De Koog Noord mogelijk als eerste aardgasvrij

Waarom aan de slag

Naar aanleiding van het klimaatakkoord heeft de gemeente Uitgeest in november 2019 haar Transitie Visie Warmte (TVW) vastgesteld. Hierin is bepaald welke wijken van Uitgeest als eerste in aanmerking komen voor  onderzoek naar de mogelijkheden om voor 2030 van het aardgas af te gaan. Hieruit komen het Oude Dorp en De Koog als kansrijk naar voren omdat een warmtenet in die wijken de laagste kosten heeft.  Op grond daarvan wordt er nu een onderzoek uitgevoerd naar haalbaarheid van een warmtenet, ook in vergelijking met individuele oplossingen met een warmtepomp.

Met wie?

Dit onderzoek wordt gesubsidieerd door de provincie en wordt uitgevoerd door de gemeente Uitgeest, DUEC, HVC, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Kennemer Wonen. Twee adviesbureaus zijn ingeschakeld om berekeningen uit te voeren. Binnen het onderzoek is er ook gekeken naar de mogelijkheid oppervlaktewater te gebruiken voor verwarming. Belangrijke conclusie uit dat onderzoek is al dat er genoeg oppervlaktewater aanwezig is rondom de twee wijken om alle woningen in het gebied hiermee van warmte te voorzien..

Startgebied: De Koog Noord

In de beide wijken tezamen zijn 3600 woningen aanwezig. Dit is te veel om in een keer te verduurzamen. Vandaar dat er nu eerst gekeken wordt naar een klein deel van dit gebied, het startgebied. Uit onderzoek blijkt dat De Koog Noord het meest geschikt is omdat hier veel huurwoningen van Kennemer Wonen zijn. Wij betrekken graag de bewoners van de wijken bij de vraag hoe we de wijk van nieuwe energie gaan voorzien. Dus meld je aan voor de Werkgroep Warmte en praat en denk met ons mee.

Haalbaar en betaalbaar naar een duurzame warmtebron in Uitgeest

Uitgangspunt is dat de plannen haalbaar en betaalbaar moeten zijn. En dat deze nieuwe warmte niet duurder is dan anders, dus dat de maandelijkse kosten niet stijgen. Verder staat bij DUEC keuzevrijheid voorop. Er ligt nog niets vast, er wordt eerst onderzocht of een warmtenet haalbaar is. DUEC onderzoekt de mogelijkheid om samen eigenaar van een warmtebedrijf te worden zodat we niet van grote partijen afhankelijk zijn en we de prijs zelf kunnen bepalen. Als alternatief voor een warmtenet wordt gekeken naar individuele oplossingen met een warmtepomp.

    Belangrijk voor DUEC is:

  • Het mag niet duurder zijn
  • Keuzevrijheid voorop
  • We doen dit samen
  • Oplossing zo duurzaam mogelijk
  • Collectieve oplossingen in eigen beheer te ontwikkelen 

Nieuwe warmte via warmtenet

De nieuwe duurzame warmte kan prima komen van het oppervlaktewater uit de sloten om De Koog. De warmte van de zomer wordt opgeslagen in de bodem zodat we in de winter minder hoeven bij te verwarmen. In een techniekruimte wordt de temperatuur met behulp van warmtepompen naar 70 graden gebracht. Voor de piekvraag in de koudste dagen en als backup, worden ook gasketels geplaatst. In de toekomst draaien die op groen gas of waterstof, als dat beschikbaar is. Via een buizenstelsel, het warmtenet, komt de warmte naar de woningen. In de woning komt een afleverset, ter vervanging van de cv. De afleverset levert zowel warm tapwater als warm water voor je verwarming. Het afgekoelde water gaat dan weer via buizen terug naar de techniekruimte zodat de cirkel, het warmtenet, rond is.

Klik HIER voor meer informatie en een filmpje over de ervaringen van onze partner HVC, Huisvuilcentrale te Alkmaar, met warmtenetten

en HIER het ware verhaal van het warmtenet van Natuur&Milieu.

Alternatief: individueel met een warmtepomp

Het alternatief voor een warmtenet is dat iedereen individueel zorgt voor het verkrijgen van duurzame warmte met een eigen warmtepomp. In dit onderzoek worden de kosten voor het warmtenet vergeleken met de kosten van een individuele, elektrische (all electric) oplossing. Hiervoor worden tien voorbeeldwoningen gezocht in het startgebied. Als je wilt dat je woning in aanmerking komt voor zo’n vergelijking dan kun je je opgeven via het inschrijfformulier onderaan de pagina.

Technisch zijn er nog veel meer mogelijkheden om onze huizen duurzaam te verwarmen. We horen graag welke ideeën er zijn onder bewoners van het startgebied.

Is je woning al klaar voor de toekomst?

Het is slim is om nu al op inductie te gaan koken en bij verbouwing rekening te houden met isolatie en energiebesparende maatregelen. Voor het warmtenet van 70 graden is het handig als je woning minimaal label C heeft, en bij voorkeur label B. Hoe beter je huis geïsoleerd is hoe minder warmte je nodig hebt en dat merk je in de kosten.

Wil je weten hoe goed je woning nu geïsoleerd is? Vraag het onze energiecoaches, ze helpen je graag. Denk aan een gratis online speedscan of een warmtescan , maar ook aan onze acties voor zonnepanelen en isolatie. Dit alles levert niet alleen verlaging van je energierekening op, maar ook meer comfort en een waardestijging van je woning.

Werkgroep Warmte

Wil je meedenken over het verduurzamen van je eigen woning en de beste oplossing voor de gehele buurt? Sluit je dan aan bij de werkgroep Warmte van DUEC. Samen met onze energiecoaches brainstormen we eens per zes weken over alternatieve warmteoplossingen en de haalbaarheid daarvan. We zijn benieuwd naar je mening en input.

Het doel van DUEC is te onderzoeken of er draagvlak is onder de bewoners over de gekozen oplossingen en of we zelf eigenaar kunnen worden van een nieuwe warmteoplossing. Er ligt nog niets vast, dus doe mee en schrijf je in via het onderstaande formulier.

Discussie via Forum

Deel je mening, stel je vraag, en/of geef advies op ons FORUM.

Om aan het forum mee te doen moet je je eerst aanmelden. Na aanmelding ontvang je een email met een link om je aanmelding te bevestigen. Bij bevestiging geef je een wachtwoord op. Hierna kun je mee doen met het forum.

Duec probeert binnen een dag te reageren als dat nodig is.

Buurtambassadeur

Vind je het leuk om behalve mee te denken ook aanspreekpunt voor je buren te zijn? Heb je al een groot netwerk in je buurt of vind je het leuk deze uit te breiden? Ben je ook al deelnemer aan de Werkgroep Warmte, word dan buurtambassadeur. Als buurtambassadeur krijg je alle informatie die over het project beschikbaar is. Hiermee ben je in staat om je buurtgenoten te interesseren om mee te praten. Buurtbewoners kunnen jou ook benaderen omdat je naam en adres op onze site vermeld wordt. Interesse om buurtambassadeur te worden? DUEC zou graag meerdere buurtambassadeurs in het startgebied hebben. Meld je nu aan.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van onze partners:

www.ikdenkmeeoveruitgeest.nl

www.uitgeest.nl/plannen-en-projecten/duurzaamheid-en-energiebesparing

www.ODIJmond.nl/projecten/aardgasvrij/


Wil je op de hoogte blijven van of meedenken over hoe we op een goede manier van het aardgas af gaan vul dan onderstaand formulier in:

Interesse aardgasvrij oude dorp/de koog

[sac_happens]