DUURZAAM UITGEEST ENERGIE COÖPERATIE

LOKAAL IS HET IDEAAL

/

ONZE DIENSTEN

ENERGIECOACH

Ik ben speciaal getraind om inwoners van Uitgeest te helpen bij het verduurzamen van hun woning.

Dat doe ik door:

 • Online speedscan > gratis virtueel huisbezoek in een video overleg met project duurzamer wonen
 • Energie Quickscan >Inventarisatie t.b.v. verduurzaming woning
 • Warmtescan >Beelden met infrarood camera

energie quickscan

Wat is een Energie Quickscan

Dit avontuur begint met het invullen van een vragenlijst.

Tijdens een huisbezoek kijken we samen met jou naar de bouwkundige staat van de woning, daar waar het gaat om isolatie, ventilatie en eventuele verbouwingen en eerdere genomen maatregelen.

Ook de installaties voor verwarming, warm water, koken en elektrische apparaten en verlichting komen ter sprake.

Na inventarisatie van het energieverbruik en je wensen t.a.v. meer comfort in de woning kom ik met tips en verbeterpunten om minder energie te gebruiken.

Ik verwerk alle informatie in een rapport, waarmee je zelf aan de slag kunt om je woning energiezuiniger te maken.

warmtescan

Wat is een Warmtescan

Een warmtescan wordt gemaakt met een infrarood camera. Deze meet de temperatuur van alle objecten in een ruimte.

Waarom is dat nuttig?

 • Je ziet de temperatuur(verschillen) van muren, vloeren en daken ( kou => slechte isolatie?)
 • Je ziet kieren en tochtgaten bij overgangen tussen ramen, vloeren, muren en daken
 • Je ziet of de verwarming het goed doet (radiator en vloerverwarming)

Wanneer kunnen foto´s gemaakt worden?

 • Als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten minimaal 15° is (kouder dan 5°)
 • Als het rustig (bewolkt) weer is:
  • Niet te veel zon voor en tijdens opname (bakstenen warmen extra op)
  • Niet te veel regen voor en tijdens opname (bakstenen koelen extra af)

Zo werkt het:

 • Kies voor Energie Quickscan in het aanvraagformulier hieronder.
 • De energiecoach stuurt je een vragenlijst ter voorbereiding op het gesprek.
 • Vervolgens komt hij/zij bij je langs om de wensen en mogelijkheden op het gebied van energiebesparing met je te bespreken. (dit kan even duren)
 • Het resultaat van dit gesprek  wordt vastgelegd in een rapport.
 • Met dit rapport kun je zelf de juiste stappen zetten om je energieverbruik te verminderen en het comfort van je woning te verbeteren.

Zo werkt het:

 • Kies voor Warmtescan in het aanvraagformulier hieronder.
 • Je ontvangt een bevestigingsmail met de vraag over je verbruiksgegevens van gas en elektriciteit.
 • De coach komt met camera langs (dit kan even duren)
 • De coach loopt samen met de bewoner om en door het huis
 • De resultaten komen in een korte rapportage. Hierin staan tips om eventuele warmteverliezen op te lossen.

COMBINEER DE WARMTESCAN MET EEN ENERGIE QUICKSCAN.

Zo krijg je een uitgebreide rapportage voor een voordelige prijs.

Hoe werkt dat dan?

 • Kies voor Energie quickscan + Warmtescan in het aanmeldingsformulier
 • Je ontvangt een bevestigingsmail
 • De energiecoach stuurt je een vragenlijst ter voorbereiding op het gesprek.
 • Vervolgens komt hij/zij bij je langs om de wensen en mogelijkheden op het gebied van energiebesparing met je te bespreken. (dit kan even duren)
 • De coach loopt samen met de bewoner om en door het huis en maakt diverse infrarood opnames.
 • Het resultaat van dit gesprek en van de infrarood opnames wordt vastgelegd in een rapport.
 • Met dit rapport kun je zelf de juiste stappen zetten om jouw energieverbruik te verminderen en het comfort van je woning te verbeteren.
 • Vul hieronder het aanvraagformulier in en een van onze energiecoaches  neemt binnenkort contact met je  op.
Totaal

Woon je in Uitgeest en wil je op weg geholpen worden met het verduurzamen van je huis?

Als je je aanmeldt, krijg je een link over de mail met de aangevraagde dag en tijd van de afspraak. Op die manier zie je de energiecoach op je eigen beeldscherm en kun je ook het invulscherm zien wat samen doorlopen wordt. Het resultaat is een stappenplan in de mail. Doe er je voordeel mee!

Na 20 minuten weet u hoe uw woning verduurzaamd kan worden.

Tijdens de online speedscan krijg je een advies om een eerste (of volgende) stap te zetten in de verduurzaming van je woning.

Samen met een energiecoach van Duec wordt middels eigen inbreng (status van de woning, welke verduurzamings stappen zijn al gezet, wat is het gas en elektriciteitsverbruik) en intelligente software van Duurzaam Bouwloket een analyse gemaakt van uw woning. Het resultaat zal zijn een rapport met daarin een stappenplan voor (verdere) verduurzaming van uw woning.

Aanmelden voor een speedscan kan op de volgende pagina:

www.duurzaambouwloket.nl/duurzamerwonen

U kunt kiezen uit twee boxen ter waarde van ruim 30 euro, met verschillende energiebesparende maatregelen, zoals isolatiefolie, tochtstrips maar ook lampen en een waterbesparende douchkop

Voor informatie over de bespaarbox: www.duurzaambouwloket.nl/duurzamerwonen25px50%50%

ENERGIEZUINIGE WONING.

1. Beperk uw energieverbruik en verduurzaam uw woning door:

A) Isolatie Van De Woning

Het grootste deel van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Door een woning te isoleren en kieren te dichten, blijft de warmte binnenshuis. Isolatie kan tussen de 20 en 50% besparing opleveren in het gasverbruik! Behalve voor een lagere energierekening en een beter energielabel, zorgt isolatie voor veel meer wooncomfort: een warm huis in de winter, een koel huis in de zomer. Maar let wel op dat u de woning voldoende ventileert voor een gezond leefklimaat.

Klik hier voor uitgebreide informatie over isolatie op de speciale pagina’s van Milieucentraal of hier voor gratis online tests en adviezen op maat. Zo ontdek je in een paar stappen hoe je energie kunt besparen. Deze testen en  apps zijn  ontwikkeld door Milieu Centraal, een onafhankelijke organisatie.

In de zomer van 2020 start DUEC met een collectieve isolatie actie. Hou de website en de nieuwsbrief in de gaten voor nadere informatie.

B) CV Installatie Optimaliseren

Ongeveer 70% van het energieverbruik gaat naar verwarming van de woning en warm water uit de kraan. Hoe energiezuiniger de apparatuur is die deze warmte opwekt, des te beter het is voor uw portemonnee en het milieu. Een nieuwe of geleaste HR CV-ketel is altijd zuiniger dan een oudere.

De CV installatie is te optimaliseren door de installatie op de ecostand te zetten in plaats van de comfort stand.

Het instellen van de radiatoren heet waterzijdig inregelen. Hiermee kan het gasverbruik 10% tot 20 % dalen. De professional kan dit voor u doen, dan is ook subsidie mogelijk (SEEH).

Wat kunt u zelf doen?

Als u handig bent en een middag tijd hebt kunt u dit ook zelf doen. DUEC heeft een CV-inregelkit die alleen voor leden gratis een paar dagen te gebruiken is, inclusief handleiding.

De professional gebruikt speciale thermostaatkranen (b.v. van Danfoss) die zijn ook door particulieren aan te schaffen. Daarmee wordt het inregelen een stuk eenvoudiger. Download hier de informatie over  CV_Waterzijdig inregelen

Bekijk ook het filmpje op Youtube

Ook is de aanvoertemperatuur van de CV installatie te verlagen. Onze energiecoach Hans Schmidt heeft dit in zijn huis zelf gedaan. Ook gebruikt hij ventilatoren, die hij zelf maakt om de warmteafgifte van de radiatoren te verbeteren. Deze radiatoren zijn ook kant en klaar te koop. Voor meer informatie kunt u hier klikken.

C) Ventilatie

AIs uw huis goed geïsoleerd is dan kan het zijn dat er te weinig geventileerd wordt. Om dit te checken heeft DUEC gratis voor leden CO2 meters te leen.

Mocht uw  woning meer ventilatie nodig hebben dan zijn daar verschillende mogelijkheden tot optimaliseren voor. Klik hier voor extra informatie: 1806 brochure mechanische ventilatie

Het meest optimaal is een ventilatiesysteem waarbij de koude aangevoerde lucht wordt opgewarmd door verwarmde afgevoerde lucht, een WTW systeem (warmte terugwin systeem). Onze energiecoach Bert Kok heeft een WTW zelf gemaakt. Klik hier voor extra informatie: Ventilatie presentatie

D) Warmtepomp

Pas als uw huis goed geïsoleerd en geventileerd is bent u mogelijk al klaar voor een warmtepomp. Hierbij zijn grofweg twee systemen te onderscheiden de hybride warmtepomp en de volledige warmtepomp. Bij de hybride bent u bijna het gehele jaar gasloos. Dit kan in combinatie met een bestaande of nieuwe CV-ketel.

Wilt u meer weten over warmtepompen bekijk dan deze brochure: Gawalo Warmtepomp als CV-vervanger

of  klik eens opwarmtepomp-weetjes.nl  of  op duurzaambouwloket.nl/maatregelen-cvketels en warmtepompen- voor informatie over deze verwarmingssystemen.

2. Wek Zelf Duurzame Energie Op

Is uw woning geïsoleerd dan is het interessant om eigen energie op te wekken. Dat kan misschien op uw eigen dak of door gebruik te maken van een collectief zonnedak of -weide. DUEC zal collectieve inkoop voor haar leden organiseren en projecten initiëren voor collectieve zonneparken.
Zonnepanelen of een zonneboiler zijn investeringen die jarenlang rendement opleveren. Een investering in zonnepanelen is in gemiddeld 7 jaar terugverdiend en blijft de installatie 20 tot 25 jaar gratis energie leveren.
Kijk op Duurzaam Bouwloket,  voor uitgebreide informatie over zonnepanelen.

Geen mogelijkheden om zelf op te wekken? Kies dan in ieder geval voor groene energie, bij voorbeeld van Greenchoice. Of vraag ons informatie over te realiseren zonneparken in Uitgeest.

Websites

Er is een aantal belangrijke websites waar u vrijwel alle informatie vindt, die u nodig hebt om energie te besparen of uw woning te verduurzamen. Dat zijn de websites van Milieu Centraal ( klik voor gratis testen en advies ) en Duurzaam Bouwloket. Beide zijn onafhankelijke websites en daardoor extra interessant. Wij werken ook samen met Hieropgewekt en de Omgevingsdienst IJmond.

Rapportages De Kleis

In het najaar van 2019 heeft de gemeente opdracht gegeven aan Duurzaam Bouwloket om in de Kleis te komen tot een “wijkgerichte aanpak” voor het verduurzamen van woningen. De achtergrond hiervoor was dat dezelfde type huizen binnen een wijk een vergelijkbare aanpak nodig hebben. Bewoners die hun huis willen isoleren of verduurzamen, hoeven dan niet het “wiel” hiervoor opnieuw uit te vinden.

In de Kleis zijn een vijftal veel voorkomende woningen per loting geselecteerd. Een expert van Duurzaam Bouwloket heeft interviews gehouden met bewoners over hun plannen en wensen voor hun woning. De gehele woning is vervolgens uitgebreid gescand en doorgerekend, inclusief de kosten van de verschillende maatregelen. Van de bevindingen zijn rapportages opgesteld. De vijf rapporten zijn vrij te downloaden.

DE KLEIS: ENERGIE ADVIES VOOR 5 TYPE WONINGEN

Klik op onderstaande afbeeldingen om de maatwerkadviezen te zien.

Vrijstaande woning 1929

Tussenwoning 1996

2 onder 1 kap 1993

Vrijstaande woning 1996

Vrijstaande woning 1999

Gebruik je meer of minder energie dan vergelijkbare woningen in je directe omgeving?

Bij de berekening wordt een vergelijkingstabel gebruikt uit 2019.(Bron:CBS)

Je ontvangt het resultaat in je mailbox. Dus maak gebruik van dit handige hulpmiddel om te kijken hoe duurzaam jij al bent!


INFORMATIE

CV-INSTALLATIE

Ongeveer 70% van het energieverbruik gaat naar verwarming van de woning en warm water uit de kraan. Hoe energiezuiniger de apparatuur is die deze warmte opwekt, des te beter het is voor uw portemonnee en het milieu. Een nieuwe of geleaste HR CV-ketel is altijd zuiniger dan een oudere.

De CV installatie is te optimaliseren door de installatie op de ecostand te zetten in plaats van de comfort stand.

Het instellen van de radiatoren heet waterzijdig inregelen. Hiermee kan het gasverbruik 10% tot 20 % dalen. De professional kan dit voor u doen, dan is ook subsidie mogelijk (SEEH).

Wat kunt u zelf doen?

Als u handig bent en een middag tijd hebt kunt u dit ook zelf doen. DUEC heeft een CV-inregelkit die alleen voor leden gratis een paar dagen te gebruiken is, inclusief handleiding.

De professional gebruikt speciale thermostaatkranen (b.v. van Danfoss) die zijn ook door particulieren aan te schaffen. Daarmee wordt het inregelen een stuk eenvoudiger. Download hier de informatie over  CV_Waterzijdig inregelen

Bekijk ook het filmpje op Youtube

Ook is de aanvoertemperatuur van de CV installatie te verlagen. Onze energiecoach Hans Schmidt heeft dit in zijn huis zelf gedaan. Ook gebruikt hij ventilatoren, die hij zelf maakt om de warmteafgifte van de radiatoren te verbeteren. Deze radiatoren zijn ook kant en klaar te koop. Voor meer informatie kunt u hier klikken.

AIs uw huis goed geïsoleerd is dan kan het zijn dat er te weinig geventileerd wordt. Om dit te checken heeft DUEC gratis voor leden CO2 meters te leen. Mocht uw  woning meer ventilatie nodig hebben dan zijn daar verschillende mogelijkheden tot optimaliseren voor. Klik hier voor extra informatie: 1806 brochure mechanische ventilatie

Het meest optimaal is een ventilatiesysteem waarbij de koude aangevoerde lucht wordt opgewarmd door verwarmde afgevoerde lucht, een WTW systeem (warmte terugwin systeem). Onze energiecoach Bert Kok heeft een WTW zelf gemaakt. Klik hier voor extra informatie: Ventilatie presentatie