Een blik op de energietransitie van energiecoach Ger Mijnen

Los van het aardgas

In de honger naar energie zijn we vooral in de westerse samenleving op een punt gekomen dat almaar meer een keertje ophoudt. De corona crisis zien sommigen als een “wake up call”. Niet alleen op het gebied van de energieverspilling maar ook op gebied van  de consumptie van (te) veel vlees en de daaraan gekoppelde bio-industrie, die eveneens een enorme energieverslinder is nog los van de milieuvervuiling en dierenmishandeling. 

Binnen DUEC zullen we het over dit laatste verder niet hebben, maar ons richten op het energie verbruik thuis.
Vanuit de overheid is geagendeerd dat we in 2050 van het aardgas af zouden moeten zijn. Een loffelijk streven, maar wel eentje met voeten in de aarde. Want hoe en waar haal je de (alternatieve) energie vandaan die op het huidige niveau aardgas zal moeten vervangen? Die is er nog niet. Half augustus werd nog bekend dat de verkoop van nieuwe CV-ketels was gestegen t.o.v. 2019. Dat is ook eigenlijk niet zo gek; immers de burger redeneert vooral vanuit zijn of haar budget en kiest voor zekerheid. Daarnaast zijn warmtepomp systemen nog volop in ontwikkeling en niet vrij van kinderziektes. Bovendien zijn de meeste woningen, die zijn gebouwd voor ca 1990, niet zomaar geschikt voor een warmtepomp zonder ingrijpende verbouwingen. Maar los daarvan gaat de overheid er volledig aan voorbij dat we in Nederland voorlopig een veel te zwak elektriciteitsnetwerk hebben om aardgas te gaan vervangen.  Daarnaast is het natuurlijk opmerkelijk dat onze oosterburen juist omschakelen naar aardgas.

De weg naar duurzame energie is nog lang en voor de gemiddelde Nederlander vormt het (nog) geen punt van aandacht. Toch zal er wat moeten veranderen in de mentaliteit over het gebruik van energie. Om op energie te besparen zijn feitelijk geen dure ingrepen nodig. Vaak is veel te besparen door een mentaliteitsverandering, slim auto gebruik, de auto niet gebruiken als fiets, de leasebak ook een dagje vrij geven etc.

Grotere ingrepen als warmtepompen, aardwarmte vragen soms forse investeringen, maar door op een andere manier met energie om te gaan zijn ook besparingen mogelijk.


Verwarming 

In vrijwel alle woningen wordt de warmte opgewekt met een CV-ketel. De laatste 15 jaar zijn vooral hoog rendement ketels geïnstalleerd, die bij goed onderhoud een technische levensduur hebben van ca 20 jaar.

Hoe te besparen met de CV-installatie? Een paar tips:

– de nachtverlaging beperken tot niet meer dan 2 graden C (voor een redelijk tot goed geïsoleerd huis met radiatoren) Dit geldt dus niet voor vloerverwarming.
-De ketelwater temperatuur instellen op ca 56- 62 graden C.  (Dit is niet de tapwater temperatuur.) De CV-installatie heeft wanneer deze goed berekend is, genoeg aan een CV-water temperatuur van genoemde waarden. Wordt het in de winter toch koud dan kan de CV-watertemperatuur worden verhoogd naar 65 graden C of meer. Vanuit het menu van de CV-ketel is dit over het algemeen gemakkelijk in te stellen. Met een slimme thermostaat is dit nog eenvoudiger. Overigens met een weersafhankelijke CV regeling  gaat dit automatisch.

Thermostaat
Voor de regeling van de kamertemperatuur zijn er zogenaamde slimme thermostaten verkrijgbaar.

Tado is een goed voorbeeld, maar ook de Toon thermostaat, die beiden via een app zijn te bedienen en in te stellen. Middels een smartphone kan buitenhuis de temperatuurgeregeld worden.  
Inmiddels komen er meer merken op de markt die over het algemeen dezelfde mogelijkheden hebben of meer.  Bij slimme thermostaten is ook de aanwarmtijd van de ketel in te stellen. Dit is wat ingewikkelder, maar levert ook een besparing van gas op.


Tochtstrips.

Bij de scans die we bij woningen in Uitgeest uitvoeren, zien we vaak warmte verliezen bij ramen en deuren. Met relatief weinig kosten zijn (versleten) tochtstrips te vervangen.  
Ook brievenbussen zijn een bron van warmteverlies. Met een buiten brievenbus lost u dat prima op. Daarbij geeft het in een aantal gevallen ook nog inbraak preventie. 


 Elektrisch

Pompschakelingen bij vloerverwarming: bij heel veel vloerverwarmingssystemen draaien een of meer pompen 24 uur van de dag, ook in de zomer als de CV uit is (1.5 KWh p dag /550 KWh p jaar).
Er zijn apparaatjes te koop voor ca 45 euro die de pomp automatisch uit schakelen wanneer er geen warmtevraag is.  Ze zijn uiterst eenvoudig te installeren en verdienen zich binnen 4 á 5 maanden terug.

Wasdroger

Dit apparaat is een energieverslinder van de eerste orde. Bovendien leidt het droogproces tot extra kleding slijtage. Een alternatieve en veel goedkopere methode is de was buiten hangen of te laten drogen middels twee kleine (computer) ventilatoren. Met deze methode (lucht door de was blazen) is de was binnen vier uur droog, aanschafkosten zijn verwaarloosbaar (50 euro).

Afwasautomaat

De afwasmachine is een gemaks- apparaat, handig voor wat grotere gezinnen maar eigenlijk net zo bewerkelijk in vergelijking met de hand afwas. Vaak moet de vaat toch nog worden voorbehandeld omdat de machine anders de zaak niet goed schoon maakt.

Zonnepanelen

De verkoop van zonnepanelen zit de laatste jaren in de lift. Kijk om je heen en op vrijwel elk dak verschijnen ze. Het is alleen jammer dat sommige installaties uiterst slordig worden aangelegd. De onderlinge bedrading wordt niet geborgd en ligt vaak los tussen de panelen en de (ruwe) dakpannen. Aangezien de installatie pas is beveiligd bij de omvormer die de zonnestroom omzet van gelijkstroom naar wisselstroom, kan dit na verloop van tijd tot gevaarlijke situaties leiden. De bewegende bedrading kan namelijk door schurende effecten beschadigd raken, water of sneeuw doen de rest.  Een gecertificeerde installateur waarmee DUEC samenwerkt in de Zonnepanelen-actie, is dus noodzakelijk.

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *