En waar begin ik?

En waar begin ik; bericht van werkgroep Duurzame woningen

Ik ben eigenaar of huurder van een bestaande woning en wil mijn huis meer duurzaam maken. Zonnepanelen installeren lijkt in ieder geval een aantrekkelijke optie, zeker nu het kabinet heeft besloten dat de salderingsregeling tot 2023 blijft bestaan[1]. Maar je hoort vaak dat alles eigenlijk begint met je woning goed isoleren. Of mijn gasketel loopt op zijn einde. Is een warmtepomp al een optie of kan ik daar beter mee wachten? Op Internet vindt je heel veel informatie. Maar wat is betrouwbaar en hoe val je niet in de handen van minder betrouwbare commerciële partijen? Kortom waar begin ik?

DUEC heeft de Werkgroep Duurzame Woningen die de inwoners van Uitgeest wil helpen deze vraag te beantwoorden. Je zult begrijpen dat het nogal uitmaakt of je een recent gebouwde woning hebt of een van een (veel) ouder bouwjaar. Ook zou je graag willen weten welke investering in jouw huis het meeste oplevert, of beter gezegd welke investering je het snelst terugverdient. Tevens wordt door de werkgroep bekeken welke werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd tijdens reeds geplande verbouwing of bij onderhoud.

De werkgroep bestaat uit vrijwilligers die ervaring hebben met het verduurzamen van hun eigen woning, opgeleid zijn als energiecoach dan wel vanuit hun werk veel technische kennis in huis hebben en je graag helpen met een vrijblijvend advies op maat.

Hoe werkt het?
Voor DUEC-leden kost het advies 50 euro. Je krijgt een formulier toegestuurd met het verzoek om relevante informatie over jouw huis alvast in te vullen. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt en komen twee energiecoaches bij je langs om de mogelijkheden jouw huis te verduurzamen door te nemen. Optioneel kunnen er in de winter warmtebeelden gemaakt worden. Hiermee wordt de effectiviteit van de isolatie van je woning inzichtelijk gemaakt. Na het bezoek ontvang je een rapport met de bevindingen én de mogelijkheden om – al dan niet stapsgewijs – je woning te verduurzamen. En welke ingrepen tegen de minste kosten het meeste rendement geven.

Op dit moment zijn we nog bezig met een pilotstudie naar verduurzaming van de woning  bij enkele Uitgeester huiseigenaren. Met hun feedback over de vragenlijst, gesprekken en manier van rapporteren zijn we onze werkwijze hier en daar aan het bijstellen. Daarbij is de planning om uiterlijk dit najaar te kunnen beginnen met het aanbieden van deze service voor heel Uitgeest.

Zonnepanelen
Voor zonnepanelen heeft DUEC jaarlijks een aanbod met enkele betrouwbare geselecteerde aanbieders. Is jouw huis niet geschikt voor zonnepanelen (ligging, bomen, dak) dan kun je via DUEC ook meedoen aan Zon op Uitgeest. Mogelijk kan je huis zelfs geschikt gemaakt worden voor het, zonder veel problemen, aansluiten op een warmtenet, waar DUEC met verschillende instanties onderzoek naar doet. En leveren de zonnepanelen zoveel extra op door het huis goed te isoleren, dat een elektrische auto kan worden opgeladen

Geef je alvast op via info@duec.nl, wij zullen werken in volgorde van aanmelding.

[1] stroom die je aan het net levert vanuit je zonnepanelen levert net zo veel op als de prijs die je voor je stroom betaald

Comments are closed.