Energiezuinige woning

DUURZAAM UITGEEST ENERGIE COÖPERATIE

Energie van Uitgeest – Voor Uitgeest

ENERGIEZUINIG WONEN.

Als je je woning energiezuinig wilt maken, kun je uitgaan van de volgende drie stappen (de zogenaamde Trias Energetica):

 1. Energie besparen
 2. Duurzaam opwekken van elektriciteit
 3. Anders verwarmen


Naast energie-bespaartips hebben we in dit stuk ook water-bespaartips opgenomen om zo op alle vaste lasten te kunnen bezuinigen.

Leeswijzer

In onderstaande tekst vind je per onderwerp de stappen die je kunt zetten, met een link naar onze overige pagina’s met meer informatie, of naar informatie van Duurzaam Bouwloket en Milieu-Centraal. Op de laatst genoemden zijn ook tests en app’s te vinden die je kunnen helpen met verduurzamen. Mocht het je na deze uitleg nog duizelen, of wil je een persoonlijk advies, vraag dan een gesprek aan met de energiecoach.

1. BESPAAR OP JE ENERGIEVERBRUIK EN VERDUURZAAM JE WONING DOOR:

 • Isolatie van de woning

De meeste huishoudens beginnen met het besparen op het gebruik van gas. In deze tijd ook zeer urgent door de hoge gasprijzen.

Het grootste deel van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Door een woning beter te isoleren en kieren te dichten, blijft de warmte binnenshuis. Isolatie kan tussen de 20 en 50% besparing opleveren in het gasverbruik! Behalve voor een lagere energierekening en een beter energielabel, zorgt isolatie voor veel meer wooncomfort: een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer. Maar let wel op dat je de woning voldoende ventileert voor een gezond leefklimaat.

DUEC organiseert een collectieve isolatie actie en isolatieglas-actie. Zo geef je je huis voordelig een warme jas. Hier zijn ook interessante subsidieregeling en voor als je twee maatregelen laat uitvoeren.

 • Ventilatie; isolatie nooit zonder ventilatie!

Isolatie kan tot gevolg hebben dat vocht, schadelijke stoffen en CO2 binnenin je huis blijven, vaak zonder dat we het merken. Kijk hier om te lezen waar je aan moet denken bij ventileren en wat het beste past bij jouw situatie.

Wanneer je een ventilatiesysteem hebt, onderhoud deze dan ook goed voor het meest optimale effect voor gezondheid én portemonnee.

 • Vervangen van de ventilatiebox is relevant wanneer je nog een systeem hebt dat op wisselstroom werkt. Vervangen kan tot 50% energiebesparing opleveren. Ook zijn de nieuwe systemen veel stiller. Kijk meteen  of een ander soort ventilatie misschien beter bij je situatie past.
 • Installatie van ventilatieroosters is een verouderde maatregel die er weliswaar voor zorgt dat er een constante luchtverversing kan plaatsvinden, maar die niet comfortabel en niet energiezuinig is. Kijk hier voor alternatieve manieren om schone en warme lucht aan te voeren.
 • Voor een gezond binnenklimaat wordt geadviseerd om het reinigen van de ventilatiekanalen en het controleren van de filters in je ventilatie-box minimaal één keer in de 6 á 8 jaar uit te voeren.
 • Wil je weten hoe efficiënt de ventilatie is in jouw huis? Meet dan met een CO2-meter waar en wanneer de vervuilde lucht zich ophoopt. Deze is nu ook te leen voor leden van DUEC via de energiecoach.
 • Efficiënter verwarmen met Cv-ketel

De CV installatie is te optimaliseren door de installatie op de ecostand te zetten in plaats van de comfort stand.

Ook het vervangen van een oude Cv-ketel door een HR-ketel bespaart aanzienlijk aan gas. 

Combineren met een hybride warmtepomp scheelt ook nog eens tot 70% op het gebruik in gas.

Het verlagen van de aanvoertemperatuur van de CV-ketel bespaart ook gas, en laat direct zien of je huis al klaar is voor een andere manier van verwarmen.

 • Efficiënter verwarmen met radiatoren

Het instellen van de optimale waterdoorvoer van de radiatoren noemen we ‘waterzijdig inregelen’. Hiermee kan het gasverbruik 10 tot 20 % dalen. Een professional kan dit voor je doen via onze collectieve actie. 

Als je handig bent en een middag de tijd hebt kun je dit ook zelf doen. DUEC heeft een CV-inregelkit die alleen voor leden gratis een paar dagen te gebruiken is, inclusief handleiding. 

Lees hier de informatie van één van onze energiecoaches over het traject dat hij heeft doorlopen voor het optimaliseren van zijn Cv-ketel, inclusief  Waterzijdig inregelen  en zelfgemaakte radiatorventilatoren.

Via DUEC krijg je een korting van 25% op radiatorventilatoren van Speedcomfort. Met radiator ventilatoren warmt je huis sneller en met minder energie op. Hierdoor kan je Cv temperatuur omlaag De actiecode is DUEC2022 op de website www.speedcomfort.nl

Ten slotte is radiatorfolie aanbrengen op de achterkant van radiatoren een makkelijke, zelf uit te voeren klus, waardoor de verwarming niet langer de muur opwarmt en dus minder warmte verliest.

Ten slotte is het bij elke verwarming met water belangrijk om te kijken of er geen warmte verloren gaat door niet geïsoleerde leidingen.

 • Besparen met een slimme thermostaat

Bij niet bewuste stokers kan een slimme thermostaat tot 18% besparen op de energierekening.

Ook is zoneverwarming een goede optie, wanneer meerdere kamers verschillende warmtebehoefte vragen. Bij dit systeem stuurt een slimme thermostaat elke radiator aan via een eigen digitale thermostaatknop.

 • Efficiënter koken

Besparen op gas kan ook door over te stappen op elektrisch koken, waar je de keuze hebt uit inductie en infrarood. Lees hier wat het verschil is tussen deze twee soorten.

 • Efficiënter warm water

Alternatieve manieren om warm water te verkrijgen zijn zonnecollectoren en een elektrische boiler. Deze kunnen je volledig of deels voorzien van warm water voor keuken en badkamer.

 • Laaghangend elektrisch fruit

Bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur is het tegenwoordig steeds makkelijker om te selecteren op energieverbruik.

Ledverlichting is er voor steeds meer toepassingen en in verschillende kleuren. De kleur van
LED verlichting wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager het aantal Kelvin (1700 tot 2700K), hoe warmer de kleur van het licht. Daglicht is 6500K.


Zet een ’standby-killer’ op apparaten zoals TV of geluidsinstallatie. Deze killer zorgt ervoor dat het apparaat automatisch uitgaat, nadat hij een tijd stand-by staat.

 • Efficiëntere vloerverwarming

Wist je dat de pomp van watervloerverwarming 24/7 aanstaat en dat dit dus veel sluipverbruik geeft? Met een pompschakelaar zal deze alleen aangaan wanneer er een warmtevraag is.

Bij het installeren van elektrische vloerverwarming wordt meestal een standaard instelling aangezet op een klokthermosstaat. Kijk eens kritisch naar het aantal uren dat de warmte precies nodig is en stel het programma handmatig in.

 • Water besparen

Een waterbesparende douchekop is voor de meeste mensen wel bekend, maar tegenwoordig is de kwaliteit zo hoog, dat het helemaal niet opvalt dat er wat minder water doorheen komt. En minder water verwarmen betekent ook meteen een lager gasverbruik.

Een doorstroomboiler is wat minder bekend, maar is een warmwatervoorziening zonder dat warm water opgeslagen moet worden zoals bij een elektrische (close-in) boiler. Een doorstroomboiler laat weliswaar minder water door, maar kan daarbij wel aanzienlijk op je energieverbruik besparen. Je hebt hiervoor wel krachtstroom nodig (3-fase aansluiting).

Een regenton is eveneens een besparing, waarbij het regenwater zelf ook nog het voordeel heeft dat het kalkvrij is. Dat is een stuk aangenamer voor je bloemen en planten, bij het wassen van je ruiten, je auto en je haar.

2. DUURZAAM OPWEKKEN


Eigen energie opwekken is altijd interessant. In verband met mogelijk een toekomstige elektrische auto of een warmtepomp is het slim om voor zo maximaal mogelijke opwek met zonnepanelen te gaan. Dit kan misschien op eigen dak via onze collectieve inkoop zonnepanelen of door gebruik te maken van een collectief zonnedak of -park. Zonnepanelen of een zonneboiler zijn investeringen die jarenlang rendement opleveren. Een investering in zonnepanelen is in gemiddeld 7 jaar terugverdiend en de installatie blijft 20 tot 25 jaar gratis energie leveren.

Geen mogelijkheden om zelf op te wekken? Kies dan in ieder geval voor groene energie, bijvoorbeeld van Greenchoice.

3. ANDERS VERWARMEN

Of een warmtepomp mogelijk is voor de verwarming van je huis, is afhankelijk van de warmtevraag (per m3) van je woning en van het warmteafgiftesysteem dat je in je huis hebt (radiatoren, vloerverwarming, convector, etc.). Een warmtepomp verwarmt bij lagere temperaturen dan een gewone CV ketel, en dat betekent dat een radiator bij gebruik van een warmtepomp minder warmte afgeeft dan bij gebruik van een CV ketel. Het warmteafgiftesysteem zal in staat moeten zijn om het huis warm te houden als het buiten koud is. Om die reden zal bij overgang van een CV ketel naar een warmtepomp in de regel het afgiftesysteem verbeterd moeten worden. Ofwel het huis zal beter geïsoleerd moeten worden, of beide.

Is je huis nog niet zo goed geïsoleerd of heb je geen lage temperatuur verwarming dan is een hybride warmtepomp ook een optie. Dit kan ook een ventilatiewarmtepomp zijn. Deze werken beide in combinatie met een Cv-installatie,  die nodig  is voor koude winters en voor tapwater.

Is je woning wel goed geïsoleerd en is je afgifte systeem geschikt dan is een volledig elektrische warmtepomp mogelijk. Als warmtebron zijn er drie types mogelijk: lucht, water en bodem.
De eerste optie, de lucht-water warmtepomp, waarbij water de energiedrager in de woning is, wordt het meeste toegepast omdat deze het goedkoopste is. De laatste optie, bodem-water warmtepomp, is duurder maar wel efficiënter, waardoor hij op langere termijn meer besparing oplevert.
De water-water warmtepomp komt voor individuele woningen bijna niet voor en is daarom ook niet opgenomen in onderstaande afbeelding. De uitzondering hierop zijn de duurdere PVT panelen die aangesloten worden op een warmtepomp. In deze zonnepanelen wordt naast elektriciteit ook warm water gemaakt.
N.B. Lucht-lucht warmtepomp bestaat ook, dat is hetzelfde als een airco en is geschikt als koeling en als bijverwarming. Deze is ook niet opgenomen in de afbeelding.

Alternatieven voor de warmtepomp, ter vervanging van de CV-ketel, zijn infrarood panelen en een  pelletkachel.