Energiezuinige woning

DUURZAAM UITGEEST ENERGIE COÖPERATIE

Energie van Uitgeest – Voor Uitgeest

ENERGIEZUINIGE WONING.

1. BEPERK UW ENERGIEVERBRUIK EN VERDUURZAAM UW WONING DOOR:

A) Isolatie Van De Woning

Het grootste deel van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Door een woning te isoleren en kieren te dichten, blijft de warmte binnenshuis. Isolatie kan tussen de 20 en 50% besparing opleveren in het gasverbruik! Behalve voor een lagere energierekening en een beter energielabel, zorgt isolatie voor veel meer wooncomfort: een warm huis in de winter, een koel huis in de zomer. Maar let wel op dat u de woning voldoende ventileert voor een gezond leefklimaat.

Klik hier voor uitgebreide informatie over isolatie op de speciale pagina’s van Milieucentraal of hier voor gratis online tests en adviezen op maat. Zo ontdek je in een paar stappen hoe je energie kunt besparen. Deze testen en  apps zijn  ontwikkeld door Milieu Centraal, een onafhankelijke organisatie.

In de zomer van 2020 start DUEC met een collectieve isolatie actie. Hou de website en de nieuwsbrief in de gaten voor nadere informatie.

B) CV Installatie Optimaliseren

Ongeveer 70% van het energieverbruik gaat naar verwarming van de woning en warm water uit de kraan. Hoe energiezuiniger de apparatuur is die deze warmte opwekt, des te beter het is voor uw portemonnee en het milieu. Een nieuwe of geleaste HR CV-ketel is altijd zuiniger dan een oudere.

De CV installatie is te optimaliseren door de installatie op de ecostand te zetten in plaats van de comfort stand.

Het instellen van de radiatoren heet waterzijdig inregelen. Hiermee kan het gasverbruik 10% tot 20 % dalen. De professional kan dit voor u doen.

Wat kunt u zelf doen?

Als u handig bent en een middag tijd hebt kunt u dit ook zelf doen. DUEC heeft een CV-inregelkit die alleen voor leden gratis een paar dagen te gebruiken is, inclusief handleiding.

De professional gebruikt speciale thermostaatkranen (b.v. van Danfoss) die zijn ook door particulieren aan te schaffen. Daarmee wordt het inregelen een stuk eenvoudiger. Download hier de informatie over  CV_Waterzijdig inregelen

Bekijk ook het filmpje op Youtube

Ook is de aanvoertemperatuur van de CV installatie te verlagen. Onze energiecoach Hans Schmidt heeft dit in zijn huis zelf gedaan. Ook gebruikt hij ventilatoren, die hij zelf maakt om de warmteafgifte van de radiatoren te verbeteren. Deze radiatoren zijn ook kant en klaar te koop. Voor meer informatie kunt u hier klikken.

C) Ventilatie

AIs uw huis goed geïsoleerd is dan kan het zijn dat er te weinig geventileerd wordt. Om dit te checken heeft DUEC gratis voor leden CO2 meters te leen.

Mocht uw  woning meer ventilatie nodig hebben dan zijn daar verschillende mogelijkheden tot optimaliseren voor. Klik hier voor extra informatie: 1806 brochure mechanische ventilatie

Het meest optimaal is een ventilatiesysteem waarbij de koude aangevoerde lucht wordt opgewarmd door verwarmde afgevoerde lucht, een WTW systeem (warmte terugwin systeem). Onze energiecoach Bert Kok heeft een WTW zelf gemaakt. Klik hier voor extra informatie: Ventilatie presentatie

D) Warmtepomp

Pas als uw huis goed geïsoleerd en geventileerd is bent u mogelijk al klaar voor een warmtepomp. Hierbij zijn grofweg twee systemen te onderscheiden de hybride warmtepomp en de volledige warmtepomp. Bij de hybride bent u bijna het gehele jaar gasloos. Dit kan in combinatie met een bestaande of nieuwe CV-ketel.

Wilt u meer weten over warmtepompen bekijk dan deze brochure: Gawalo Warmtepomp als CV-vervanger

of  klik eens opwarmtepomp-weetjes.nl  of  op duurzaambouwloket.nl/maatregelen-cvketels en warmtepompen- voor informatie over deze verwarmingssystemen.

2. Wek Zelf Duurzame Energie Op

Is uw woning geïsoleerd dan is het interessant om eigen energie op te wekken. Dat kan misschien op uw eigen dak of door gebruik te maken van een collectief zonnedak of -weide. DUEC zal collectieve inkoop voor haar leden organiseren en projecten initiëren voor collectieve zonneparken.
Zonnepanelen of een zonneboiler zijn investeringen die jarenlang rendement opleveren. Een investering in zonnepanelen is in gemiddeld 7 jaar terugverdiend en blijft de installatie 20 tot 25 jaar gratis energie leveren.
Kijk op Duurzaam Bouwloket,  voor uitgebreide informatie over zonnepanelen.

Geen mogelijkheden om zelf op te wekken? Kies dan in ieder geval voor groene energie, bij voorbeeld van Greenchoice. Of vraag ons informatie over te realiseren zonneparken in Uitgeest.

Websites

Er is een aantal belangrijke websites waar u vrijwel alle informatie vindt, die u nodig hebt om energie te besparen of uw woning te verduurzamen. Dat zijn de websites van Milieu Centraal ( klik voor gratis testen en advies ) en Duurzaam Bouwloket. Beide zijn onafhankelijke websites en daardoor extra interessant. Wij werken ook samen met Hieropgewekt en de Omgevingsdienst IJmond.