Hoe kan DUEC helpen bij een buurtinitiatief?

Hoe kan DUEC helpen bij een buurtinitiatief?

Wat kan ik zelf. Binnen de organisatie van DUEC kennen we enkele betrouwbare websites met informatie over loskoppeling van het gasnet, zoals  HierVerwamt. Zij leggen bijvoorbeeld   goed uit wat je als eigenaar kan doen als je niet in je eentje aan de slag wilt. Ze houden daarbij de volgende vijf stappen aan:

Stap 1: Wat je moet weten over wonen zonder aardgas. Stap 2: Deel je ervaring met je buren (hoe kaart je dit aan?) Stap 3: Wat je verder nog moet weten en wie kan jullie hierbij ondersteunen? Stap 4: In gesprek gaan met je gemeente. Stap 5: Structurele organisatie van de wijk.

DUEC kan je bij de stappen helpen doordat wij informatie uitwisselen met andere Duurzame Energieplatforms, kennisbanken, marktpartijen en overheden. Zo zijn wij op de hoogte van relevante ontwikkelingen binnen de energietransitie, voornamelijk binnen gemeente Uitgeest en BUCH, en van lokale en regionale initiatieven. Ook kan DUEC helpen door  bewonersavonden te organiseren over relevante onderwerpen en daar kennis en ervaringen te delen.

Voorbeelden van projecten van DUEC die nu al lopen zijn de zonnepanelenacties op eigen dak en op het dak van bedrijven. Voor een warmtenet uit gemaal Meldijk wordt nog onderzocht wat haalbaar is. Tegelijkertijd zijn we met enkele eigenaren en woningbouwvereniging Kennemer Wonen aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van het aansluiten op een gezamenlijke warmtepomp van meerdere huizen in de Koog. Verder wordt de kennis van ervaren Uitgeesters gedeeld met andere Uitgeesters binnen de werkgroep Duurzame Woningen in de vorm van energiecoaches. En ten slotte ondersteunt DUEC het initiatief van twee Uitgeesters  door het aanvragen van een subsidie om te onderzoeken hoe een deelauto een succes kan worden in Uitgeest.

Dus heb je een mooi idee  om samen met anderen te verduurzamen , neem contact op met DUEC.
Stuur een mail naar info@duec.nl

 

 

Comments are closed.