Huisbericht; Laag, lager, laagst verbruik

Net als vele Uitgeesters is Ronald nog niet bezig om helemaal van het gas af te gaan, maar besparen op zijn verbruik probeert hij zoveel mogelijk. Lees hier wat hij heeft gedaan aan en om zijn huis.

Op zijn tussenwoning uit 1992 vallen direct de zonnepanelen op. “Die liggen daar sinds 2012”, aldus de huiseigenaar. Al sinds die tijd heeft hij meer opbrengst dan verbruik, daarom kookt hij sinds twee weken op inductie. Ideaal, zegt hij zelf, want dingen zijn sneller warm, dus dat kookt lekker efficiënt. En het verlaagt natuurlijk weer zijn gasverbruik. Maar bij deze technische man niet een huis vol met de nieuwste snufjes en apparaten, want duurzaamheid zit volgens hem ook gewoon erin dat je lang met spullen doet. Zo heeft zijn oude gasfornuis via marktplaats weer een nieuwe eigenaar gekregen. Hij kijkt steeds met kleine stapjes hoe hij kan besparen, waardoor hij momenteel nog maar een verbruik heeft van 500 m³ gas per jaar en 1500 kWh elektra.

Naast zonnepanelen nog meer besparingsmaatregelen

Zo heeft hij radiatorfolie en radiatorventilatoren geplaatst, die ervoor zorgen dat de warmte van de radiatoren beter wordt overgedragen, zonder de buitenmuur mee te verwarmen. In de slaapkamers op de bovenverdieping stookt hij niet, alleen in zijn (thuis) werkkamer, daar heeft hij de open/dicht afsluiters vervangen door een thermosstaatknop, zodat deze niet extra worden verwarmd als ze op temperatuur zijn. Ook in de badkamer is een thermostaatknop aangebracht, deze staat overigens ook meestal dicht. Sinds vorig najaar heeft hij de aanvoertemperatuur van de c.v.-ketel teruggebracht tot 50 °C. Daarnaast heeft hij sensoren aan zijn c.v.-installatie aangebracht om te kijken of de afgifte van de radiatoren verder verbeterd kan worden. En sinds vorige maand heeft ook hij Tonzon vloerisolatie in zijn kruipruimte, waarbij gelijk optrekkend vocht hopelijk tot het verleden behoort. Dubbel glas zit er al in, dus zal alleen vervangen worden als de kozijnen aan vervanging toe zijn. En bij gebrek aan een duidelijke spouwmuur verwacht hij voorlopig geen grote aanpassingen meer te doen. “De ketel gaat voorlopig nog wel een tijd mee en als het zover is dat ik die moet vervangen, verdiep ik mij dan wel in de mogelijkheden. De ontwikkelingen daarin gaan momenteel zo hard, dus wat de opties dan zijn, dat weet ik nog niet.”

De tuin doe er wat mee

Ook buiten probeert hij zijn “steentje” bij te dragen aan het klimaat. Zo groeien in de tuin veel bloemen ten behoeve van de bijen en hoopt hij nog dit jaar een groen dak op de schuur te realiseren.

Energiecoaches

Ronald is, met zijn technische achtergrond, na een huisbezoek van twee energiecoaches, aangesloten bij de DUEC-vrijwilligers. Hij denkt mee in de werkgroep Warmte over hoe we Uitgeest aardgasvrij kunnen maken. Daar zijn wij als DUEC erg blij mee. Samen komen we verder!

Wil jij ook met kleine of grote stappen kijken hoe jij energie kunt besparen in je huis? Kijk verder op onze website voor tips en/of acties of maak een afspraak met onze energiecoaches. En wij beloven dat je niet persé vrijwilliger hoeft te worden, maar het mag natuurlijk wel.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.