Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie

Initiatieven

Bij onze start hebben wij onderstaande initiatieven bekend gemaakt.

1)  Het zwembad De Zien wordt nu al duurzaam verwarmd met behulp van zonnewarmte. Het zwembad heeft echter meer zonnewarmte dan het zelf gebruikt. We willen samen met de mensen van het zwembad gaan onderzoeken hoe we de overtollige warmte kunnen opslaan en in de omgeving kunnen gaan afzetten.

2) Het bedrijventerrein in Uitgeest heeft veel dakoppervlak dat geschikt is voor zonnecellen. Samen met de ondernemers en organisaties als GreenBiz IJmond willen we onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de ondernemers zelf en voor collectieve energievoorzieningen voor bewoners. We willen daarnaast inventariseren wat er verder nog op andere gebouwen in Uitgeest mogelijk is en of er ruimte is voor zonneweiden. Dit initiatief is in vooronderzoek.

3) We willen de certificaten van de windmolen Boekel, die beschikbaar zijn via DECRA, aanbieden aan Uitgeesters. Uitgeest is onderdeel van DECRA (Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar).
Zo kunnen Uitgeesters profiteren van windstroom die in de regio is opgewekt. De certificaten worden inmiddels via deze website aangeboden.

4) We zijn in overleg met de gemeente Uitgeest met betrekking tot onze eventuele bijdrage aan de plannen voor de komende jaren zoals wat per wijk de beste opties zijn om zonder aardgas te gaan verwarmen. Er lopen inmiddels diverse overleggen met de gemeente.