Miljoenen kuub gas besparen door Lossers project

Miljoenen kuub gas besparen door Lossers project

LOSSER – Huishoudens kunnen miljoenen kubieke meters gas besparen door een cv-installatie opnieuw in te regelen. In Losser begint volgende maand een project om een hele wijk mee te laten doen. Het CDA Overijssel wil dat de provincie dit soort projecten meer stimuleert.

Het opnieuw inregelen van een cv-installatie levert flinke besparingen op op het aardgasverbruik. Dat kan door de aanvoertemperatuur te verlagen en de installatie ‘waterzijdig’ in te regelen. In de ideale situatie kan de gasrekening tot wel 20 procent lager uitvallen. Maar waar de Tweede Kamer deze maatregel vorig jaar verplichtte voor bedrijven, zijn huishoudens er nauwelijks van op de hoogte.

Installatiebedrijven lijken ook niet echt happig op het werk. Een rondgang langs een tiental installateurs in Twente levert – met uitzondering van één bedrijf – nauwelijks reacties op. „Er zijn geen klanten die erom vragen”, is het veelgehoorde commentaar.

Opnieuw inregelen

In Losser begint volgend maand met een informatiebijeenkomst een project om in de wijk Losser-West zoveel mogelijk huizen mee te laten doen aan het opnieuw inregelen van de cv-installatie. „Dat zijn 3.000 woningen”, zegt mede-initiatiefnemer Marinus Doosje. „We hebben uitgerekend dat wanneer heel Losser mee zou doen, dit jaarlijks 2.250.000 kubieke meter gas zou kunnen besparen. Dat is in geld 1,5 miljoen euro.”

Dat veel installateurs niet zo enthousiast zijn over het waterzijdig inregelen, komt volgens de Consumentenbond, omdat de installateur er zelf te weinig profijt van heeft. De meeste installateurs regelen standaard niet in bij het plaatsen/vervangen van een cv-ketel, tenzij erom gevraagd wordt. Daarnaast zijn er ook genoeg installateurs die domweg de expertise niet hebben, zegt de Consumentenbond.

Doorn in het oog

De onbekendheid van huishoudens en installateurs met dit waterzijdig inregelen is het CDA in Overijssel een doorn in het oog. Fractievoorzitter Bouwien Rutten wil daarom dat de provincie de besparingsmaatregel gaat stimuleren bij huishoudens.„Want besparen op het energiegebruik is de eerste stap in het reduceren van CO2-uitstoot, met direct economisch voordeel”, aldus Rutten. Zij pleit voor een samenwerking van de provincie met bedrijven, om het waterzijdig inregelen op grote schaal uitvoerbaar te maken.

Bron: Tubantia

Comments are closed.