Geen categorie

Ruimte voor zon en wind in Uitgeest

Ruimte voor zon en wind in Uitgeest

Er is op dit moment discussie gaande over het plaatsen van zonneparken en windmolens in Uitgeest.  In die discussie gaat het tot op heden vooral over de nadelen daarvan en komen de voordelen nauwelijks aan bod.  Dat is op zich begrijpelijk, want bijna niemand vindt (nieuwe) windmolens en zonneparken een lust voor het oog. Maar het lokaal opwekken van duurzame stroom met windmolens en zonneparken heeft ook grote voordelen. Die voordelen willen we graag nog eens laten horen.

Voldoende opwekken voor eigen gebruik

Met windmolens en zonneparken kunnen we genoeg stroom opwekken om in onze eigen behoefte te voorzien. Met zonnepanelen op daken en op parkeerterreinen alleen gaan we dat niet redden.

Zelf iets bijdragen en samen het verschil maken

Het helpen plaatsen van windmolens en zonneparken in de eigen gemeente geeft de lokale burgers de optie om zelf echt iets bij te dragen aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Het meeste resultaat tegen de laagste kosten

Windmolens op land hebben lage kosten in vergelijking met andere opties om duurzame energie op te wekken (zonneparken, biomassa, aardwarmte, wind op zee). Dit is in het voordeel van alle Nederlanders omdat het betekent dat de kosten van de energietransitie eveneens laag gehouden kunnen worden. Overigens zijn de kosten van klimaatverandering als we niets doen veel hoger dan de kosten van de energietransitie.

Positieve invloed van zonneweides op de natuur

Wat vaak onderbelicht is, is dat zonneparken die geplaatst worden op agrarische grond een positieve invloed kunnen hebben op de natuur. Veel grond die nu gebruikt wordt voor de productie van gras zijn arm qua natuur. Als op die grond een zonnepark geplaatst wordt met voldoende ruimte tussen de panelen dan kan de natuur onder en tussen de panelen sterk verbeteren. Er komen meer soorten planten, meer bloemen en meer insecten.

Onze eigen energie

Met lokale energieproductie hebben we zelf de regie en zijn we minder afhankelijk van wat er moet worden geïmporteerd uit het buitenland en van wat anderen elders maken.  Het maakt dat we als Uitgeesters sterker staan als er in de wereld wat aan de hand is. We kunnen dan in een crisis nog een groot deel van onze eigen energie produceren voor een normale prijs.

Van het dorp, voor het dorp

Er wordt door energiebedrijven en ontwikkelaars veel geld verdiend met wind- en zonnestroom. Door de windmolens en zonneparken als Uitgeesters zelf in gezamenlijk eigendom te hebben kunnen we dat geld in het dorp houden. DUEC wil met het geld dat we overhouden van de verkoop van onze eigen duurzame stroom een dorpsfonds oprichten.  Met dit fonds kunnen allerlei belangrijke sportieve, sociale en culturele activiteiten gesponsord worden, wat een positief effect zal hebben op het welzijn van de mensen in het dorp.

Zelf invloed uitoefenen

Mede-eigenaar worden is eenvoudiger als de windmolens en zonneparken ook in ons eigen dorp staan. Windmolens worden zo onze eigen dorpsmolens.

En als we zelf eigenaar zijn dan kunnen we ook zelf besluiten waar we die plaatsen, hoe hoog ze zijn, hoe het in het landschap wordt ingepast, etc.

Eigen energie voor lokale duurzame warmte

Er wordt nu gewerkt aan een plan om de wijken De Koog en het Oude Dorp op een lokale duurzame manier van warmte te gaan voorzien met behulp van aquathermie (warmte uit water). Daarbij maken speciale warmtepompen warmte van meer dan 70 C. Een zeer interessante optie is om onze zelfgemaakte duurzame stroom uit de nieuwe dorpsmolens of zonneparken in te zetten voor warmteproductie. Daarmee kunnen de kosten voor verwarmen zonder aardgas laag gehouden worden.

We willen graag met alle Uitgeesters en met de politiek in gesprek over wat er qua opwekking van duurzame stroom in Uitgeest wèl kan. Doe je mee? Meld je dan aan als lid van DUEC en lever een (actieve) bijdrage aan de energie transitie.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *