Waarom stoppen we met aardgas?

We gebruiken al tientallen jaren aardgas, onder andere om te koken en onze huizen te verwarmen. Dat heeft ons veel gebracht: het is betaalbaar en het werkt prima. Waarom moeten we er dan toch mee stoppen?

Onder de grond zit aardgas. Dat wordt opgepompt en gaat via leidingen naar je huis. Vaak wordt het gebruikt om op te koken. Maar we gebruiken nog veel meer gas om ons huis en ons water te verwarmen. Dat gebeurt met je c.v.-ketel. Helaas komt daar wel CO₂ bij vrij. Dat lijkt misschien niet zoveel maar met zeven miljoen huizen bij elkaar is dat niet goed voor het klimaat. Daarom heeft de overheid besloten dat we in alle woningen gaan stoppen met het gebruik van aardgas. Gelukkig zijn erop dit moment goede duurzame alternatieven, die gebruikt kunnen worden voor de vervanging van aardgas zoals o.a. wind-, bodem-, water- en zonne-energie. Door over te stappen op duurzame alternatieven voor aardgas stoppen we klimaatverandering niet in één klap, maar het draagt wel bij aan de oplossing.

Hoe ontstaat CO₂?
Bij de verbranding van aardgas komt CO₂ vrij en daardoor warmt de aarde langzaam op (klimaatverandering). Dat willen we voorkomen omdat dit verschillende problemen met zich meebrengt. Daar zijn duizenden klimaatwetenschappers van over de hele wereld het over eens.
De gevolgen van de klimaatverandering zijn bijvoorbeeld meer en extremere hittegolven, overstromingen, droogtes, bosbranden, mislukte oogsten en bredere verspreiding van ziektes.

Aardgas is niet oneindig of wel?
Aardgas is een fossiele brandstof, en de voorraad ervan in de grond is niet oneindig. Alleen al om die reden moeten we uiteindelijk overstappen op alternatieven. Maar er zijn nog twee belangrijke redenen om ermee te stoppen: aardgas gebruiken draagt bij aan klimaatverandering én in Nederland moeten we versneld stoppen met gaswinning vanwege aardbevingen. Daarnaast is in het buitenland – zoals Noorwegen en Rusland – nog relatief veel aardgas beschikbaar. Volgens sommige schattingen kunnen we daarmee nog decennia vooruit. Maar: buitenlands aardgas is duurder dan gas uit eigen land, en het transport van aardgas over grote afstanden is niet klimaatvriendelijk. Daarnaast komt er, net als bij Nederlands aardgas, CO₂ vrij bij de verbranding. Het is dus verstandig om hier zo min mogelijk afhankelijk van te zijn.

Het klimaat verandert te snel!
De huidige status van klimaatverandering is alarmerend: het gaat snel en het zet door. Dat is de conclusie die het IPCC-panel trekt. Deze is gebaseerd is op de onderzoeken van duizenden wetenschappers wereldwijd. Het IPCC brengt ongeveer elke vijf jaar een rapport uit over de status van het wereldwijde klimaatonderzoek. Bij die rapporten zijn duizenden wetenschappers vanuit de hele wereld betrokken, ook uit Nederland. Het bijzondere is dat de speciale samenvatting van deze rapporten, bedoeld voor beleidsmakers, wordt onderschreven door alle landen die meedoen aan het klimaatverdrag. Dit betekent dat tijdens de politieke onderhandelingen de discussie niet meer hoeft te gaan over de stand van de wetenschap, maar over de oplossingen.

Geïnteresseerd in de opwarming? Volg de onderzoeken van het IPCC! Lees hier.

IPCC — Intergovernmental Panel on Climate Change

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.